Planer på att byta ut fönster

fönsterSom ni vet så köpte vi för två år sedan ett litet torp ett par mil ifrån staden vi bor i. Det här stället är helt idyllisk och ligger för sig självt nära en sjö med naturen alldeles runt knuten. För alla oss i familjen så är det här drömstället som vi länge letat efter och efter att ha varit på visning på stället så insåg vi direkt att vi hade hittat vad vi så länge letat efter.

Sedan köpet så har vi hunnit med en hel del renoveringar. Bland annat så bytte vi alla vindskivor i våras då de på flera ställen hade ruttnat en aning. Jag har även fyllt på med grus vid gången samt lagt plattor på bakgården vilket gett ett rejält lyft på uteplatsen där.

Nu är det egentligen bara en sak som återstår innan vi är riktigt nöjda, och det är att byta ut alla fönster. Totalt rör det sig om 15 fönster som ska bytas och än så länge är vi inte säkra på vad vi vill ha. Däremot är vi enade om att det kommer behövas att byta ut dessa då det läcker alldeles för mycket luft genom de som sitter där idag, vilket gör det väldigt svårt att bo där på vintern som vi faktiskt har tänkt göra.

Isoleringen är väldigt bra på huset men samtidigt så har inte det spelat någon roll när så mycket värme har försvunnit ut genom fönstren, som egentligen inte är täta för 5 öre. Vad vi fått göra hittills när vi bott i stugan under vinterhalvåret, är att man får hålla en brasa vid liv nästan hela tiden. Nu är kaminen väldigt effektiv vilket gör att värmen sprider sig väldigt bra runt brasan även en tid efter att elden slocknat. Men att behöva gå upp två gånger per natt för att fylla på med ved är ingen höjdare och något jag hoppas slippa så fort nya fönster är på plats. Då kommer det räcka med att elda en gång på kvällen och sedan börja igen när man vaknar på morgonen.

Vi har kikat runt lite på nätet och försökt jämföra priser på likvärdiga fönster och som det ser ut så verkar de fönster vi tänkt oss vara aningen billigare än vad vi budgeterat för. Men utöver själva materialkostnaderna så tillkommer givetvis en hel del jobb och vi har inte bestämt om vi ska göra allt själv eller leja bort större delen. Allt hänger på hur mycket jobb jag kommer ha under perioden som fönstren kommer.

Personligen så ser jag gärna att vi anlitar hantverkare som får göra hela jobbet. Då vet vi att det blir riktigt gjort och det kommer garanterat gå fortare än om jag ska stå där med tumstocken och försöka få fönstren raka. Nej det vill jag helst undvika.

Förmodligen blir det att beställa fönstren redan till hösten och jag hoppas att jobbet kan vara klart innan den första snön hinner falla. Men det hänger som sagt på hur snabba vi är med att beställa och bestämma oss för vem som ska göra jobbet.