Köpa Armering till ditt gjutprojekt

armeringVi befinner oss mitt i sommaren och du kanske står i startgroparna eller har börjat med något av dina projekt. För många innebär semester och sommar tid för huset. Då passar vi på att bygga olika saker, renovera och förbättra på vårat boende. I den här artikeln tänkte vi fokusera på en viss typ av byggprojekt, nämligen gjutning och hur du kan tänka när du ska använda armering.

Något av det viktigaste när du gjuter är nämligen att du använder rätt typ av armering för att undvika sprickor och att din konstruktion helt enkelt går sönder. Men det behöver inte vara särskilt svårt att få till detta på ett bra sätt. Denna artikel ger dig lite generella tips och även svar på vart du kan köpa armering på nätet idag.

Välj rätt typ av armering

För dig som aldrig gjutit förut så kanske du undrar vilken typ av armering du för det första ska använda. Besöker du en bygghandel eller surfar in på någon byggåterförsäljare på nätet så finns det en hel del att välja på. Men du kan vara lugn. För enklare gjutningar så handlar det om sunt förnuft. Du kan helt enkelt använda den armering som är bäst lämpad för ditt ändamål. Nu pratar vi inte om när du ska gjuta plattan till ett hus. För då är det extremt viktigt att man armerar på rätt sätt och med rätt mängd.

Men för mindre gjutprojekt så är det inte lika detaljerat.

Armeringens syfte

Kom ihåg att syftet med armering är att fördela ut belastningarna som uppstår när du gjuter något med betong. Betongen är ju väldigt tung i sig självt och därmed uppstår spänningar och laster som kan leda till sprickor och liknande. Här hjälper armeringen till med att fördela dessa laster. Så du helt enkelt slipper sprickor och håligheter som annars lätt uppstår.

Inspiration till din gjutning

Om du är osäker på hur du vill att din gjutning ska se ut finns det massvis med inspiration på nätet. Många brukar använda Hemnet för att se hur andra gjort med sina gjutningar. Där hittar du massvis med förslag och tips på hur andra gjort. Hemnet är inte bara bra för att hitta ditt nästa boende, utan även för att hitta inspiration till ditt gjutprojekt. Det kanske inte är lika lätt att se hur de fördelat armeringen. Men som vi skrev innan så handlar mycket om sunt förnuft.

Se till att fördela lasterna som kan uppstå i det du tänkt gjuta. Placera sedan armering i de riktningar som spänningarna sker. Exempelvis i hörnen på en platta eller rakt igenom en pelare.