Hitta rätt byggmaterial

Om man för första gången bestämt sig för att bygga något, stort eller litet så kommer man säkerligen behöva köpa byggmaterial. För någon som aldrig gjort detta innan så kommer man mötas av en hel djungel av olika typer av material. De mest triviala sakerna så som brädor känner man sig kanske bekväm med. Men hur är det med alla andra saker så som skivmaterial. Här hittar vi idag ett stort utbud och olika användningsområden.

I den här artikeln tänkte vi reda ut några vanligt förekommande byggmaterial, vad du använder dem till samt saker som kan vara bra att tänkta på.

Cellplast och frigolit

Om du ska isolera något i backen så kommer du stöta på materialet cellplast. Många känner säkert igen det som frigolit, ni vet det här vita spröda materialet som bland annats används som emballage när man beställer hem saker. Frigolit är egentligen lite felaktigt att använda med tanke på att det är ett varumärke på just cellplast. Så pratar man generellt så är det cellplast man brukar använda, åtminstone om du pratar med någon i byggbranschen.

Vad är då karaktäristiskt med detta material kanske du undrar? Ja det är som sagt sprött och bra på att isolera. Då det säljs som skivmaterial så är det utmärkt att använda om du exempelvis gjuter något som du vill isolera, till exempel en platta på mark. Man lägger du ut cellplast skivorna i backen innan man gjuter, varav dessa sedan isolerar.

Gipsskivor

Gipsskivor är ju ett annat vanligt skivmaterial som använts flitigt till väggar. Gips är ju ett dött material, vilket innebär att det inte kommer röra på sig efter det att du satt upp skivorna. Därför är de utmärkta att använda i exempelvis väggar.

Beroende på vad som ska vara i rummen så finns det lite olika klasser på gipsskivorna. För att dra detta snabbt och enkelt så är dessa klasser våtrumsgips, brandskyddande gips samt standard gips. Det hänger alltså på om du ska gipsa väggar i ett våtutrymme eller en vanlig vägg.
Priset varierar även från tillverkare till tillverkare samt vilken klassificering man har. Så här finns det utrymme att jämföra mellan olika återförsäljare.

Här fick du lite tips på några olika skivmaterial som du säkert kommer stöta på ifall du håller på eller har planer på att bygga något och därmed behöver skivmaterial. Det finns givetvis fler typer av skivmaterial men det kommer vi skriva om en annan gång.