Göra om i uterummet

Min sambo är otroligt duktig på att bjuda hem släkt och vänner på middagar och olika typer av sittningar. Det här är ett trevligt inslag i vardagen där vi får chans att umgås och socialisera med dem som står oss närmast.

Under vintertid så känner vi oss dock trångbebodda. De gånger vi varit fler än 10 personer blir det svårt att få plats runt middagsbordet. På sommaren däremot så kan vi duka upp för betydligt fler i uterummet. Detta uterum kräver dock att det är värme, för i dagsläget har vi varken isolering, inglasning eller någon extern värme som gör att utrymmet går att nyttja även när kylan tränger sig på.

Vi började prata om detta häromdagen och framförallt så är det min fru som önskar att vi kunde bygga om en aning så uterummet även går att nyttja vintertid. Ett första steg skulle vara att installera infravärme som skulle förlänga möjligheten att sitta där till både tidig vår som sen höst. Om det däremot ska gå att utnyttja vintertid så krävs en betydligt större insats.

Frågan vi ställer oss nu är därför om vi ska nöja oss med att installera infravärme och vänta med en eventuell inglasning och isolering. Eller om vi ska slå på stort på en gång så att utrymmet kan användas året om. Nu har vi visserligen inte räknat på det, så det får bli ett första steg. Men som jag brukar resonera så är det alltid bra om ekonomin tillåter att slå på stort på en gång, när ett jobb ändå ska göras.