Dags att omförhandla lånen

home-priceFör lite drygt 3 års sedan så köpte vi vårt nuvarande hus. Då vi tidigare bott i en lite mindre lägenhet så blev det ett ganska stort steg, både när det kommer till utrymme men även på det ekonomiska planet. Vid köpet av huset så tänkte vi inte särskilt mycket på hur vi skulle finansiera det, utan gick helt enkelt till storbanken där vi är kund och frågade om ett lånelöfte. Då vi är en standardkund i bankens ögon, med lite sparande, lönekonto och nu ett huslån, fick vi även ganska standardvillkor på lånet.

Nu har det som sagt gått snart 3 år och då huset med lån inkluderat är vår i särklass största utgiftspost har vi börjat fundera mer och mer kring vilka möjligheter vi har att faktiskt sänka denna post. Hur det än är så går närmare en tredjedel av vår disponibla inkomst direkt till huset och då framförallt lånen.

Jag pratade här i veckan med några kollegor och fick då tipset att begära in offerter eller erbjudanden från flera aktörer samtidigt, vi en så kallad låneförmedlare. Min tanke hade först varit att i princip gå från bank till bank och sedan ställa dessa aktörer mot varandra, vilket skulle vara en otroligt tidskrävande process. När jag sedan fick nys om att det faktiskt fanns företag som gör detta jobbet åt dig, en tjänst som dessutom är gratis för mig som lånekund, så kände jag direkt att det var den vägen vi måste gå.

Sagt och gjort så begärde vi in låneerbjudanden via en låneförmedlare och har redan fått ett antal bud, där flertalet är betydligt bättre än villkoren vår storbank ger oss idag. Tyvärr har vi inte så mycket att förhandla med när det kommer till vår nuvarande storbank, då vi endast som sagt har lönekonto, litet sparande och några fonder för min frus del. Kravet sist vi hörde var att vi skulle börja spara i aktier i en värdedepå, något som varken jag eller min fru känner oss bekväma med just nu.

Hur som helst så känns det skönt att vi kommer kunna påverka vår största utgiftspost som är lånen. Egentligen enbart genom att lägga ner minimal tid och ta in erbjudanden från flera aktörer där ute.